Jaká vlákna vybrat do betonu?

Jaká vlákna vybrat do betonu?
Aktualizováno: 15.06.2023

Při stavbě betonových konstrukcí je důležité zvolit správný typ vláken, která pomáhají posílit beton a zlepšit jeho vlastnosti. Existuje několik druhů vláken dostupných na trhu, z nichž každé má specifické vlastnosti a vhodné použití. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastěji používaných typů vláken a jejich užití.

1. Ocelová vlákna

Ocelová vlákna jsou vyrobená z ocelové slitiny a jsou často používána pro zpevnění betonu. Mají vysokou pevnost a schopnost odolávat tahovým silám. Ocelová vlákna se často používají v betonových konstrukcích, jako jsou mosty, silniční překážky nebo průmyslové podlahy.

2. Polypropylenová vlákna

Polypropylenová vlákna jsou vyráběna z polypropylenu a jsou oblíbená pro svou odolnost vůči chemikáliím a korozním účinkům. Jsou často používána pro zlepšení těsnosti a trvanlivosti betonových konstrukcí, jako jsou stropní panely, stěny nebo základy.

3. Skleněná vlákna

Skleněná vlákna jsou vyrobená z vláken skleněného materiálu a mají vynikající pevnost a odolnost vůči korozi. Jsou často používána v betonových konstrukcích, které jsou vystaveny vysokým teplotám, jako jsou komíny, pece nebo průmyslová zařízení.

4. Basaltová vlákna

Basaltová vlákna jsou vyrobená z bazaltové horniny a jsou známá svou vysokou odolností proti teplotním vlivům a chemické korozi. Jsou často používána pro posílení betonu v konstrukcích, které jsou vystaveny extrémním podmínkám, například vodním nádržím nebo tunelových systémech.

Při výběru vhodného typu vláken do betonu je důležité zvážit požadované vlastnosti betonové konstrukce a její prostředí. Každý typ vláken má své specifické vlastnosti a vhodné použití. Proto doporučujeme výběr vláken pro Váš projekt vždy předem konzultovat s odborníkem.

Plánujete projekt s využitím vlákny vyztuženého betonu? Zjistětě o něm více!

Kalkulátor betonu – nezávazná poptávka

+ přidat další tvar
čtverec obdélník trojuhelník pravoúhlý trojuhelník lichoběžník rám núhelník núhelník kolo

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Použití:
Celkový objem:
%
Použití:
Přijede cca: 0 mixů
Přílohy:
Beton Vám dovezeme na stavbu. Vlastní doprava, přijedu si pro beton sám.
Ano, potřebuji beton čerpat. Ne, nepotřebuji beton čerpat.