Nejzajímavější budovy z betonu na světě

Nejzajímavější budovy z betonu na světě
Aktualizováno: 25.04.2024

Beton není jen obyčejný stavební materiál. Od starověkých římských dob a po celou dobu své existence prokázal svou neuvěřitelnou flexibilitu a schopnost přizpůsobit se různým stavebním požadavkům. V tomto článku se podíváme na deset nejzajímavějších budov z betonu na světě, které jsou dokonalým spojením umění a funkčnosti.

1. Pantheon, Řím

Pantheon je jednou z nejvýznamnějších budov starověkého Říma. Tato nádherná stavba, pravděpodobně navržená Apollodorem z Damašku kolem roku 126 n. l., je významným příkladem využití betonu v architektuře. I když starověcí Římané neměli k dispozici ocelově vyztužený beton, dokázali beton použít tak efektivně, že jeho potenciál nebyl nikdy plně naplněn. Nejvýraznějším prvkem Pantheonu je kruhový otvor v jeho vrcholu, který do interiéru vpouští světlo a vytváří tak dojem vnitřního slunce.

2. Unite d Habitation, Marseille

Beton má schopnost být primitivní a technologický, masivní a lehký a kombinovat vlastnosti oceli s vlastnostmi bahna. Le Corbusier, který tuto budovu navrhl v roce 1952, jako první dokázal plně využít expresivní rozsah betonu. Jeho Unite d Habitation v Marseille je mohutný bytový dům, který je současně lodi připluté z nedalekého Středozemního moře a kusem okolních hor.

3. Restaurace Los Manantiales, Mexico City

Restaurace Los Manantiales v Mexico City je mistrovským dílem architekta Felixe Candely, který v roce 1958 dokázal využít vyztužený beton k vytvoření struktury s mimořádnou lehkostí. Tato stavba je jedním z nejranějších a nejlepších příkladů využití betonu k vytvoření struktury, která navzdory své hmotnosti téměř nedotýká země.

4. Banka Londýna a Jižní Ameriky, Buenos Aires

Banka Londýna a Jižní Ameriky v Buenos Aires je jednou z nejslavnějších budov italsko-argentinského architekta Clorinda Testy. Tato fascinující stavba, která byla dokončena v roce 1966, připomíná skelet dinosaura. Přesto se jí daří vytvořit civilizovaný vztah s okolními neoklasicistními fasádami.

5. Kostel Saint-Jean-de-Montmartre, Paříž

Kostel Saint-Jean-de-Montmartre v Paříži je jedním z prvních pokusů o realizaci gotické architektury pomocí vyztuženého betonu. I přes svou neohrabanost je tato stavba dojemná a hrdinská. Kostel byl tak před svou dobou, že stavební předpisy s ním nestačily držet krok, což vedlo k odkladu jeho stavby.

6. SESC Pompeia, Sao Paulo

SESC Pompeia v Sao Paulu je dalším příkladem využití betonu v architektuře. Tato budova, navržená Linou Bo Bardi v roce 1986, je současně plaveckým bazénem, halou pro indoor fotbal a další sportovními kurty. Její design je zároveň pevností a oázou svobody.

7. Technická škola Eberswalde, Německo

Eberswalde technická škola v Německu, navržená Herzogem a de Meuronem v roce 1999, představuje nový přístup k betonu. Architekti se rozhodli vytisknout na betonový povrch ecletický soubor obrázků, které vybral umělec Thomas Ruff.

8. Kostel svatého Jana, Collegeville, Minnesota

Kostel svatého Jana v Collegeville v Minnesotě je dílem Marcela Breuera, absolventa Bauhausu. Tento kostel je jedinečný tím, že dokáže proměnit tuny betonu v minerální origami.

9. Dům Poli, Coliumo, Chile

Dům Poli v Coliumo v Chile, navržený Pezo von Ellrichshausenem v roce 2005, je příkladem toho, jak může vypadat beton, když je použit v nejnáročnějších podmínkách. Dům je osamělý na mysu, kam se špatně dostává, a tak je jeho konstrukce omezena na nejnutnější. Výsledkem je stavba, jejíž kubická čistota je vyvážená hrubostí materiálu a kde stopy dřevěných forem betonu vytvářejí pocit mimořádně vznešené dřevěné boudy.

Beton je materiál, který nabízí neskutečnou flexibilitu a umožňuje tvořit stavby různých tvarů a velikostí. Tyto budovy jsou důkazem toho, jak může být beton použit jako umělecký a architektonický nástroj.

Kalkulátor betonu – nezávazná poptávka

+ přidat další tvar
čtverec obdélník trojuhelník pravoúhlý trojuhelník lichoběžník rám núhelník núhelník kolo

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Použití:
Celkový objem:
%
Použití:
Přijede cca: 0 mixů
Přílohy:
Beton Vám dovezeme na stavbu. Vlastní doprava, přijedu si pro beton sám.
Ano, potřebuji beton čerpat. Ne, nepotřebuji beton čerpat.