Plastifikační a tixotropní příměsi do betonu

Plastifikační a tixotropní příměsi do betonu
Aktualizováno: 28.06.2023

Přísady do betonu hrají důležitou roli při ovlivňování vlastností betonových směsí, včetně jejich stékavosti. Mezi přísady, které mohou ovlivnit stékavost betonu, patří plastifikátory a tixotropní látky. V tomto článku se zaměříme na tyto přísady a jejich využití ve stavebnictví.

Plastifikovaný beton

Plastifikátory jsou chemické látky, které se přidávají do betonu s cílem zlepšit jeho zpracovatelnost a snížit množství potřebné vody. Působením plastifikátorů se zvyšuje mobility betonové směsi, což vede ke snížení viskozity a zlepšení stékavosti. Plastifikátory umožňují dosáhnout vyšší plasticity při zpracování betonu a zároveň zachovat požadovanou pevnost a trvanlivost konstrukce. Společnost Cemex nabízí různé typy plastifikátorů a dalších přísad do betonu, které jsou navrženy pro různé aplikace a podmínky.

Příkladem použití plastifikátorů může být například samozhutnitelný beton Compacton, který díky plastifikátorům obtéká armaturu bez nutnosti mechanického hutnění ponorným vibrátorem.

Plastifikátory najdou uplatnění všude tam, kde je potřeba, aby beton stékal.

Tixotropní beton

Termín "tixotropní" se vztahuje k vlastnostem určitých materiálů, které vykazují schopnost měnit svou viskozitu v závislosti na změně aplikovaného napětí nebo času. Tixotropní materiály jsou nestékavé nebo se chovají jako pevná látka za statických podmínek, ale při působení síly se stávají tekutými. Tato vlastnost je často spojována s gelovitou konzistencí. Příkladem tixotropní látky je například kečup, který zůstává na lžíci, dokud se na něj nevyvine tlak a přinutí ho změnit svou konzistenci. Tyto látky jsou další důležitou skupinou přísad do betonu, které ovlivňují jeho stékavost a to přesně opačně, než plastifikátory. Tixotropní látky mají schopnost způsobit zahustění betonové směsi při působení statického zatížení, například při stání nebo zastavení míchacího zařízení. Tato vlastnost je žádoucí při betonování svislých nebo převislých konstrukcí, protože zabraňuje stékání betonu. Tixotropní přísady jsou navrženy tak, aby optimalizovaly zpracovatelnost betonové směsi ale zároveň zajistily stabilitu a nestékavost betonu v požadovaných situacích. 

Příkladem užití tixotropních přísad může být například malta, speciální stěrky pro opravy podhledů balkonů či nejrůznější architektonické a umělecké betonové prvky.

Tixotropní přísady najdou uplatnění všude tam, kde je potřeba, aby beton nestékal.

Více o přísadách k zušlechtění betonu nalezente na stránkách Cemex Admixtures

Kalkulátor betonu – nezávazná poptávka

+ přidat další tvar
čtverec obdélník trojuhelník pravoúhlý trojuhelník lichoběžník rám núhelník núhelník kolo

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Použití:
Celkový objem:
%
Použití:
Přijede cca: 0 mixů
Přílohy:
Beton Vám dovezeme na stavbu. Vlastní doprava, přijedu si pro beton sám.
Ano, potřebuji beton čerpat. Ne, nepotřebuji beton čerpat.