Dokonalé probetonování všech detailů

Dokonalé probetonování všech detailů
Aktualizováno: 15.06.2023

Netřeba být stavebním inženýrem, aby člověk pochopil, že čím tekutější beton, tím lépe zateče do všech zákoutí a detailů konstrukcí. Aby si někteří stavebníci betony podomácku dodatečně neředili vodou a nevystavovali se tím technologickým problémům s kvalitou, vylepšil CEMEX recepturu lehce zhutnitelných a samozhutnitelných betonů COMPACTON a dosáhl u nich vyšší konzistence F6, resp. SF2.

Vyšší tekutosti dosáhl pomocí superplastifikátorů, díky kterým se beton lehce zpracovává, jednoduše ukládá do konstrukce, např. čerpáním, a snadno se v konstrukci rozlévá. To se promítá do významné až 70% časové úspory oproti běžným betonům vyžadujícím zhutnění. Zákazník tak přímo od výrobce dostane počítačem namíchaný beton se zárukou kvality. Z betonárny skupiny CEMEX materiál doveze autodomíchávač až na stavbu dle požadavků stavebníka.

„Lehce zhutnitelné betony COMPACTON v pevnostních třídách C16/20 až C25/30 jsou nyní vyráběny s konzistencí F6, což představuje rozlití 630 - 750 mm. Konzistence samozhutnitelných betonů je nově označována třídou SF2. Ve třídě SF2 jsou standardně vyráběny betony COMPACTON od pevnostní třídy C25/30 výše,“ vysvětluje Ing. Miroslav Vojtek, hlavní technolog společnosti CEMEX.

Transportní betony COMPACTON jsou směsi na bázi hydraulických pojiv, kameniva a speciálních přísad, které umožňují dosáhnout vysokého stupně rozlití. Jejich charakteristickou vlastností je snadná zpracovatelnost, čerpatelnost a jednodušší pohyb čerstvého betonu v konstrukci.

Při stavbě je výhodou schopnost zhutnění a odvzdušnění vlivem vlastní hmotnosti a uložení bez nutnosti vibrování, resp. minimálního vibrování u betonu lehce zhutnitelného. COMPACTON tak eliminuje riziko nadměrného vibrování spojeného s nebezpečím odlučování kameniva a vody. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony COMPACTON důkladně obalí výztuž. Díky dokonalému zalití a vysoké soudržnosti je dosahováno lepšího statického spolupůsobení s výztuží.

Betony řady COMPACTON je možné použít skoro pro všechny typy konstrukcí, jako jsou např. stropy, základové desky, monolitická schodiště, ale i základové pasy, piloty, sloupy, stěny a vodotěsné betonové konstrukce. S úspěchem jsou využívány také pro realizaci tvarově složitých konstrukcí, kde umožňují dokonalé probetonování všech detailů, pro betonáž štíhlých a tenkých konstrukcí a také silně armovaných konstrukcí.

Zkušenosti našich dlouholetých zákazníků ukazují, že nová řada COMPACTON má ještě lepší vlastnosti, než čekali. Oceňují především to, že ve fázi betonování potřebují na stavbě o dva pracovníky méně než dřív," dodává k nové receptuře Ing. Miroslav Vojtek, hlavní technolog společnosti CEMEX.

Kalkulátor betonu – nezávazná poptávka

+ přidat další tvar
čtverec obdélník trojuhelník pravoúhlý trojuhelník lichoběžník rám núhelník núhelník kolo

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Mix
Což je cca: 0 míchaček
Zadejte tvar a rozměry plochy, kterou potřebujete vybetonovat, vyberte způsob použití, a náš kalkulátor betonu se postará o vše ostatní, včetně odeslání poptávky, přičemž minimální objem vaší poptávky je 1m3.

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Mix
Což je cca: 0 míchaček
Použití:
Celkový objem:
%
Použití:
Přijede cca: 0 mixů | 0 míchaček
iPokud není č.p., popř. ani ulice známá, uveďte nejbližší ulici a č.p.
i Plánované použití a specifikace betonu, např.:
1) Základové pasy pro rodinný dům – C20/25
2) Podlaha - garáž (dlažba) – C25/30
3) Stropy – C30/37
4) Venkovní plocha (pojezdová) – C30/37
5) Opěrná stěna – ztracené bednění – C25/30

Výše uvedené specifikace betonů (C25/30 apod.) nelze brát jako doporučení. Specifikaci (pevnost) betonu najdete v projektové dokumentaci, popř. ji získáte od stavbyvedoucí, statika nebo projektanta.
Přílohy:
i K dopravě betonových směsí používáme autodomíchávače značek MAN, IVECO, MERCEDES aj. o objemu 6-8m3.

Berte na vědomí, že dopravu pro suché/zavlhlé směsi (např. potěry/mazaniny) nenabízíme, ale na vyžádání můžeme doporučit naše partnery.
Beton Vám dovezeme na stavbu. Vlastní doprava, přijedu si pro beton sám.
Více na cemex.cz
i Pokud potřebujete uložit beton na větší vzdálenost, popř. do výšky, zvolte možnost čerpání betonu. Do pole „Specifikace betonu“ uveďte vzdálenost, na kterou chcete beton čerpat (např. čerpání 28m). Ano, potřebuji beton čerpat. Ne, nepotřebuji beton čerpat.