Bílý beton: Revoluce v moderním designu a stavitelství

Bílý beton: Revoluce v moderním designu a stavitelství
Aktualizováno: 21.05.2024

Rekonstrukce bazénů koupaliště Riviéra v Brně (více)

Co je bílý beton a jak se vyrábí

Bílý beton je speciální typ betonu, jehož charakteristickou vlastností je světlá, téměř bílá barva. Tato barva je dosažena použitím bílého cementu, který se vyrábí z vysoce kvalitních surovin s nízkým obsahem železa a dalších barevných oxidů. Kromě bílého cementu se do směsi přidávají také vybrané agregáty, jako jsou bílý písek a kamenivo, které společně vytvářejí esteticky přitažlivý a funkčně odolný materiál.

Využití bílého betonu ve stavitelství a designu

Jeho unikátní vzhled a vlastnosti činí bílý beton ideálním materiálem pro řadu aplikací. Je oblíbený v architektonickém designu pro svou schopnost odrážet světlo a přidávat světlé, vzdušné elementy do interiérů a exteriérů budov. Dále se využívá v tvorbě uměleckých a dekorativních prvků, jako jsou sochy, obklady nebo dlaždice, kde jeho bílá barva poskytuje čisté plátno pro různé estetické úpravy.

Výhody a výzvy spojené s použitím bílého betonu

Bílý beton nabízí řadu výhod, včetně vyšší odolnosti proti UV záření a lepší schopnosti odrážet teplo, což přispívá k energetické efektivitě budov. Tato vlastnost je zejména ceněna v teplých klimatických podmínkách, kde může výrazně snížit potřebu klimatizace. Na druhou stranu, výroba bílého betonu vyžaduje pečlivý výběr surovin a přesné dávkování komponent, což může zvýšit jeho náklady ve srovnání s tradičním betonem.

Závěr

Bílý beton se stává stále populárnějším v moderním stavitelství a designu, díky svým jedinečným estetickým a funkčním vlastnostem. Jeho schopnost transformovat prostor a přidat světlo a eleganci, aniž by bylo nutné obětovat odolnost a funkčnost, z něj činí materiál, který stojí za pozornost každého architekta a designéra. Ačkoliv výroba a použití bílého betonu mohou představovat určité výzvy, jeho výhody a možnosti aplikace tyto překážky jistě převažují.

Více o betonu zde.

Vždy konzultujte váš projekt s odborníkem. Kontaktní formulář.

Kalkulátor betonu – nezávazná poptávka

+ přidat další tvar
čtverec obdélník trojuhelník pravoúhlý trojuhelník lichoběžník rám núhelník núhelník kolo

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Mix
Což je cca: 0 míchaček
Zadejte tvar a rozměry plochy, kterou potřebujete vybetonovat, vyberte způsob použití, a náš kalkulátor betonu se postará o vše ostatní, včetně odeslání poptávky, přičemž minimální objem vaší poptávky je 1m3.

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Mix
Což je cca: 0 míchaček
Použití:
Celkový objem:
%
Použití:
Přijede cca: 0 mixů | 0 míchaček
iPokud není č.p., popř. ani ulice známá, uveďte nejbližší ulici a č.p.
i Plánované použití a specifikace betonu, např.:
1) Základové pasy pro rodinný dům – C20/25
2) Podlaha - garáž (dlažba) – C25/30
3) Stropy – C30/37
4) Venkovní plocha (pojezdová) – C30/37
5) Opěrná stěna – ztracené bednění – C25/30

Výše uvedené specifikace betonů (C25/30 apod.) nelze brát jako doporučení. Specifikaci (pevnost) betonu najdete v projektové dokumentaci, popř. ji získáte od stavbyvedoucí, statika nebo projektanta.
Přílohy:
i K dopravě betonových směsí používáme autodomíchávače značek MAN, IVECO, MERCEDES aj. o objemu 6-8m3.

Berte na vědomí, že dopravu pro suché/zavlhlé směsi (např. potěry/mazaniny) nenabízíme, ale na vyžádání můžeme doporučit naše partnery.
Beton Vám dovezeme na stavbu. Vlastní doprava, přijedu si pro beton sám.
Více na cemex.cz
i Pokud potřebujete uložit beton na větší vzdálenost, popř. do výšky, zvolte možnost čerpání betonu. Do pole „Specifikace betonu“ uveďte vzdálenost, na kterou chcete beton čerpat (např. čerpání 28m). Ano, potřebuji beton čerpat. Ne, nepotřebuji beton čerpat.