Bílý beton: Revoluce v moderním designu a stavitelství

Bílý beton: Revoluce v moderním designu a stavitelství
Aktualizováno: 13.03.2024

Rekonstrukce bazénů koupaliště Riviéra v Brně (více)

Co je bílý beton a jak se vyrábí

Bílý beton je speciální typ betonu, jehož charakteristickou vlastností je světlá, téměř bílá barva. Tato barva je dosažena použitím bílého cementu, který se vyrábí z vysoce kvalitních surovin s nízkým obsahem železa a dalších barevných oxidů. Kromě bílého cementu se do směsi přidávají také vybrané agregáty, jako jsou bílý písek a kamenivo, které společně vytvářejí esteticky přitažlivý a funkčně odolný materiál.

Využití bílého betonu ve stavitelství a designu

Jeho unikátní vzhled a vlastnosti činí bílý beton ideálním materiálem pro řadu aplikací. Je oblíbený v architektonickém designu pro svou schopnost odrážet světlo a přidávat světlé, vzdušné elementy do interiérů a exteriérů budov. Dále se využívá v tvorbě uměleckých a dekorativních prvků, jako jsou sochy, obklady nebo dlaždice, kde jeho bílá barva poskytuje čisté plátno pro různé estetické úpravy.

Výhody a výzvy spojené s použitím bílého betonu

Bílý beton nabízí řadu výhod, včetně vyšší odolnosti proti UV záření a lepší schopnosti odrážet teplo, což přispívá k energetické efektivitě budov. Tato vlastnost je zejména ceněna v teplých klimatických podmínkách, kde může výrazně snížit potřebu klimatizace. Na druhou stranu, výroba bílého betonu vyžaduje pečlivý výběr surovin a přesné dávkování komponent, což může zvýšit jeho náklady ve srovnání s tradičním betonem.

Závěr

Bílý beton se stává stále populárnějším v moderním stavitelství a designu, díky svým jedinečným estetickým a funkčním vlastnostem. Jeho schopnost transformovat prostor a přidat světlo a eleganci, aniž by bylo nutné obětovat odolnost a funkčnost, z něj činí materiál, který stojí za pozornost každého architekta a designéra. Ačkoliv výroba a použití bílého betonu mohou představovat určité výzvy, jeho výhody a možnosti aplikace tyto překážky jistě převažují.

Více o betonu zde.

Vždy konzultujte váš projekt s odborníkem. Kontaktní formulář.

Kalkulátor betonu – nezávazná poptávka

+ přidat další tvar
čtverec obdélník trojuhelník pravoúhlý trojuhelník lichoběžník rám núhelník núhelník kolo

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů

Celkový objem: 0,0 m3

%
Mix
Přijede cca: 0 mixů
Použití:
Celkový objem:
%
Použití:
Přijede cca: 0 mixů
Přílohy:
Beton Vám dovezeme na stavbu. Vlastní doprava, přijedu si pro beton sám.
Ano, potřebuji beton čerpat. Ne, nepotřebuji beton čerpat.